Kokopäivähoito on lapsen oikeus

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden eli jokaisen lapsen oikeuden kokopäivähoitoon poistaminen oli virhe Suomen hallitukselta. Poistamisella tavoiteltiin muutaman kymmenen miljoonan säästöjä samaan aikaan kun hallitus antoi verohelpotuksia sadoilla miljoonilla. Perusteluna käytettiin ihmisten patistamista töihin, mutta käytännön vaikutus on päinvastainen.

Käytännössä kokopäiväisen hoitopaikan puute vain haittaa työllistymistä. Jos oma lapsi joutuu osapäivähoitoon, ei vanhempi enää pysty ottamaan lisää töitä niin nopealla aikataululla kuin jos lapsi olisi normaalisti kokopäivähoidossa. Nykyään moni on ns. epätyypillisessä työsuhteessa, jossa viikkotuntimäärät vaihtelevat ja töitä saattaa tulla hetkellä millä tahansa. Jos lapsi on tällöin kotona, joutuu täysin työkykyinen ja työhaluinen vanhempi sanomaan työtarjoukseen ei.

Vaikka töistä saisikin tiedon riittävän ajoissa ja lapselle voitaisiin järjestää kokopäiväinen hoitopaikka, se ei välttämättä enää olekaan samassa päiväkodissa kuin ennen. Riskinä siis on, että lapsi joutuu vaihtamaan tutun ja turvallisen päiväkotinsa uuteen vanhemman saadessa töitä. Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä tärkeämpää on pienet ryhmäkoot ja tutut hoitajat. Tälläinen pompottelu lasten ja aikuisten kustannuksella ei ole kenenkään etu.

Onneksi kunnilla on mahdollisuus tarjota tämä kokopäivähoito lyhytnäköisen hallituksen päätöksistä huolimatta. Monissa suurissa kaupungeissa näin on tehtykin, usein Vihreiden toiminnan ansiosta. Valitettavasti Porissa näin ole tehty. Minusta myös Porissa pitäisi järjestää kaikille lapsille mahdollisuus kokopäivähoitoon. Se on jokaisen lapsen oikeus ja meidän kaikkien etu, että vanhemmat saavat itse päättää milloin oman lapsen on parasta olla hoidossa ja milloin ei.