Uskomushoidot ovat pelkkää uskomusta

(Julkaisu Satakunnan Kansassa kesäkuussa 2018)

Uskomushoidot on täysin oikea nimitys hoidoille, jotka eivät perustu lääketieteeseen eikä niiden tehosta ole tieteellistä näyttöä. Minkään englanninkielisen lyhenteen käyttäminen ei muuta tätä tosiasiaa. WHO:n motivaatio sisällyttää tällaiset hoidot sääntelyn piiriin on epäilemättä nimenomaan sääntelyssä. Jos jonkin väitetään tuovan apua, sen pitää myös tehota. Kun näiltä uskomushoidoilta aletaan vaatia samoja kriteerejä kuin lääketieteeltä yleensäkin, putoaa niiltä pohja.

Yleisesti näiden uskomushoitojen ja niin sanotun vaihtoehtoisen lääketieteen kannattajat eivät halua hoitojaan sääntelyn piiriin, koska näyttöä toimivuudesta ei ole ja sääntelyn piiriin ottaminen tarkoittaa myös vastuuta. Tällä hetkellä uskomushoitojen markkinoijat pääsevät vastuusta kuin koira veräjästä, koska niiden tehosta ei näyttöä vaadita eivätkä tekijät joudu vastuuseen, vaikka hoidoilla olisi terveyttä heikentäviä tai jopa kuolemaan johtavia seuraamuksia.

Australiassa on aivan hiljattain kuollut ihminen, joka viimeiseen asti uskoi erään mustan salvan parantavan hänen syöpänsä. Todellisuudessa salva vain tuhosi hänen vatsansa myös ulkoapäin. Myös Steve Jobs katui, ettei hän hakeutunut lääketieteelliseen hoitoon ajoissa. Tässä nimenomaan piilee näiden hoitojen vaara. Ne saattavat saada osan ihmisistä jättämään toimivat lääketieteelliset hoidot tai lykkäämään niiden aloittamista.

Väite siitä, ettei lääketiede kehittyisi, on absurdi. Lääketiede kehittyy jatkuvasti ja jokainen tietää, kuinka paljon enemmän sairauksia nykyisin pystytään parantamaan kuin ennen. Uusia, tutkittuja hoitoja tulee jatkuvasti lisää. Mikäli jokin uskomushoito toimisi, se pääsisi hyväksyttyjen hoitojen piiriin ja se lakkaisi olemasta uskomushoito. Myös uskomushoitoja tutkitaan ja mikäli niistä ei hyötyjä löydy, sellaisina ne myös pysyvät.

Sanalla skeptikko on nykyään ikävä klangi, koska ns. ilmastoskeptikot ovat saaneet termin kuulostamaan pahalta. Todellisuudessa skeptikko on ihminen, joka uskoo tieteelliseen näyttöön eikä usko sellaiseen, jonka olemassaoloa ei voida todistaa. Ilmastonmuutos on näytetty toteen eikä ihmisen vaikutusta siihen ole syytä epäillä.

 

Jarkko Santala (vihr.)

Skeptikko, Pori